Wrapper art and teaching. An example of practical application of the artist teacher./ Envoltura de arte y docencia. Un ejemplo de aplicación práctica del \"artist teacher\".

Share Embed


Descripción

PROGRAMA DE COMUNICACIONS ESPAI 1 Comunicació 1 Aitziber Urtasun. Responsable de Didàctica del Museo Fundación Jorge Oteiza. Oteiza en moviment. "Oteiza en moviment" és un joc interactiu que integra art, educació i tecnologia, que ha generat una nova eina de treball i experimentació, que permeti, mitjançant el llenguatge propi del joc, difondre i experimentar l'obra escultòrica d’Oteiza entre tots els públics , si bé ha estat adaptat per al seu ús entre nens, escolars i persones amb necessitats especials. Comunicació 2 Pablo de Castro. Professor de batxillerat al Col· legi Safa-Grial de Valladolid (Història de l'Art, Història d'Espanya i Història Contemporània Universal). VIDES imperfectes 1.0 i 2.0 s'excusa en una fotografia per portar una reflexió literària i plàstica. Després d'una sessió d'estudi i revisió crítica de l'obra de l'artista seleccionat, els estudiants aprofundeixen en les íntimes relacions entre l'obra seleccionada amb les seves pròpies vides i el món que els envolta.

Comunicació 3 Anna Crosas i Barcia. Directora del Programa d'Arts Visuals de la Diputació de Barcelona. Presentació del servei educatiu de l’exposició itinerant “Cara a cara. El retrat a la col·lecció Foto Colectania”. Aquest servei educatiu, a càrrec d’A Bao A Qu, s’estructura en una visita dinamitzada i un taller experimental. La visita a l’exposició proposa una reflexió activa sobre alguns dels retrats exposats. En el taller experimental es fan dues pràctiques: en una s’aprofundeix en les tries fotogràfiques a partir de la pròpia experiència de la realització d’un retrat, i en l’altra es realitza una exploració creativa per mitjà de la paraula d’alguns dels retrats exposats. Comunicació 4 Deli Miró. Universitat de Lleida. Identitat i creativitat: projectant petjades artístiques al Centre d’art la Panera a través de l’exposició del treball final de màster. Identitat és traçar petjades personals i creatives mirant cap a la plenitud del fer-se present en el món i, inventar-se i reinventar-se per saber qui som i cap a on anem. La recerca de sentit existencial , inherent a la condició humana, pren consciència en la presentació del treball final de màster al Centre d’art la Panera a través d’un itinerari creatiu format per obres artístiques concebudes per a aquesta ocasió i que ajuden a donar-li sentit a tot un any de construcció de rastres i senyals existencials. ESPAI 2 Comunicació 1: Dra. Raquel Olalla González "Territorialitzant espais d'Art Contemporani per a la intervenció socioeducativa amb col·lectius de gent gran: memòria quotidiana". Programa "Aplicacions de l'Art a la Integració Social: Art, Teràpia i Educació en la Diversitat", Universitat de Valladolid. La nostra comunicació es construeix al voltant de dos grans eixos teòrics: d'una banda, l'Art Contemporani com a vehicle per tractar diferents processos cognitius, i d'un altre, la memòria quotidiana, com a element a preservar, cuidar i projectar. Aquests dos eixos s'uneixen per treballar en l'àmbit de l'Educació Social dins de col · lectius de gent gran.

Comunicació 2: Mercedes Valdivieso. Professora titular de la UdL, Departament de Ha del Art i Ha Social. “Potser no cal saber dibuixar o cantar per ser un artista.” Aquesta experiència docent que va tenir com a punt de partida 100 Jahre (100 anys; 2001), de l'artista conceptual Hans-Peter Feldmann, mostrada en l'exposició El do de la vida. Al Voltant de l'envelliment i la Seva Representació artística (Centre d'Art La Panera de Lleida, 2008). Reflexiona sobre el pas del temps i la vellesa a través d'una sèrie de 101 retrats de persones entre 8 setmanes i 100 anys. El treball dels estudiants consistia a recrear amb les seves pròpies aportacions fotogràfiques i, a continuació, organitzar una exposició per presentar ..

Comunicació 3: La gent gran com a agents actius en la transmissió de l'art contemporani, un patrimoni en construcció. Olaia Fontal Merillas i Silvia García Ceballos. Facultat d'Educació i Treball Social de la Universitat de Valladolid Des de l'equip de treball d'aquesta investigació s'ha dissenyat com a suport de l'estudi una assignatura que s'imparteix dins del Programa Interuniversitari de l'Experiència denominada "Rutes del Patrimoni Natural i Cultural. Conèixer i Comprendre l'Art Contemporani". A través de tres fases de treball es desenvolupa un procés d'aprenentatge que partint del patrimoni personal evoluciona fins al patrimoni compartit de forma concèntrica per establir llaços d'unió entre el patrimoni i les persones.

ESPAI 3 Comunicació 1: Adrià Rivera i Verónica Parisi Ica Parisi i WEmz. Alumnes de la Universitat de Lleida Títol de l'obra: Projecció. Autors: Ica Parisi i Wemz. Any: 2013 La nostra experiència d’ensenyar, aprendre i comunicar-nos a través de l’art fou una obra transdisciplinar que barrejava la tècnica del graffiti amb el material usat en knitting (teixir amb llana). L'obra s’anomenà Projecció. El Sol projectava l’obra al terra i aquesta es movia al temps que ho feia el Sol. Volíem i volem projectar al món allò que sabem fer, com sinó hem de crear comunitats d’aprenentatge? Com diu Dewey, l’art com a mitjà, no com a finalitat; l’art ens ajuda a obrir mirades, ens possibilita crear processos d'ensenyament-aprenentatge nous. Comunicació 2: Pilar Domínguez Fernández . Seminari d’art contemporani: Art i Adolescència. Professora d’Educació Secundària en l’àrea de visual i plàstica. Màster en art teràpia, psicoteràpia per l’art i formació psicosocial, Universitat Pompeu Fabra. L’experiència neix en el marc de l’activitat de formació del professorat de secundària Art i adolescència, coordinada des del Centre d’Art la Panera i inclosa dins el Pla de Formació de Zona dels Serveis Territorials del Segrià (any acadèmic 2012-2013). Els participants al seminari disposem d’un nou espai de treball compartit amb un grup de professorat de diverses especialitats, procedents de centres diferents i amb tipologies d’alumnat també molt diverses. Cada membre de l’equip comença a dissenyar llavors la seva pròpia estratègia de treball a l’aula, segons les necessitats i possibilitats de treball amb l’alumnat Comunicació 3: Ana Belén Corzo i Eloïsa Valero, amb la col·laboració de Pere Isern. Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona. L’experiència didàctica parteix de la col·laboració d’en Pere Isern, artista de MirallLifestyle, i de les professores Ana Corzo i Eloïsa Valero, conductores de l’experiència. Entre els recursos materials, hi destaquem l’ús de l’entorn virtual Facebook, per mantenir la comunicació entre l’artista, les professores i l’alumnat durant tot el projecte, així com l’aula taller i l’aula d’informàtica. A l’aula taller hem dibuixat amb retolador sobre paper i, a l’aula d’informàtica, hem fet servir, de manera ocasional, el dibuix per ordinador. Comunicació 4: Karla d'Alba Arana. Centre La Salle de Palència. Experiència educativa a 4t ESO "utilització de la memòria visual per realitzar un aprenentatge relacionat" L'Experiència Educativa realitzada a 4t ESO "Utilització de la memòria visual per realitzar un aprenentatge relacionat" ens planteja un nou camí pedagògic entre assignatures, basant-nos en la memòria visual com a suport i en l'art com a eina principal. Tot això amb una única finalitat: "ensenyar-los a aprendre a pensar". "L'aprenentatge s'ha de concebre com una cosa que l'alumne fa, no com una cosa que se li fa a l'alumne" CATHERINE FROST.

ESPAI EXPOSITIU Comunicació 1: Palmira Rius. Estudiant d’Infermeria Universitat de Lleida. Text/ tèxtil. Es tracta d’una peça d’art tèxtil realitzada per la commemoració de l’Any Espriu a les Terres del Ebre, va estar exposada a la Galeria de Cinta Dalmau de Tortosa durant el 2013 i el fet de despenjar-la va servir per cloure l’Any. La proposta era partir d’un text i materialitzar-lo.

Comunicació 2: Olga Olivera Tabeni. Embolcall d'art i docència. Un exemple d’aplicació pràctica del “artist teacher”. Treball realitzat amb alumnes de l’Institut la Segarra, Cervera. Cursos 2012-14 El que proposem és precisament la integració, o la creació d'un espai híbrid a cavall entre aquestes dues personalitats, l'artística i la docent. Es proposa la integració entre aquestes dues identitats, a través d'una figura nova, mal·leable i heterogènia, creada justament en la intersecció entre les dues. Els anglesos, han anomenat amb aquesta figura el “artist teacher”. Proposem per tant, aquesta figura híbrida del artista docent com a model possible d'integració. Cal destacar els estudis i investigacions que s'han fet al respecte en diferents llocs de la nostra geografia, el Artist Teacher Scheme (ATS) al Regne Unit i la “A/r/tography” a la University of British Columbia.

ESPAI ZONA BAIXA Visita comentada per part d’alguns alumnes de la Facultat, ells mateixos han estat els productors d’aquesta proposta: Un ordre dins del caos. Dels microrizomes al rizoma. Els alumnes de 4t del grau en Educació Primària de la menció Atenció a la diversitat plantegem un espai on es fomenti el diàleg i la reflexió entre iguals. Volem aprendre més enllà de la classe territorialitzant els espais. Tot està relacionat, ho hem pogut vivenciar i experimentar mentre estàvem realitzant els nostres projectes. Basant-nos en el concepte de rizoma de Deleuze i Guattari (1995), hem establert lligams entre els nostres treballs partint de la consigna que se’ns va proposar: realitzar un mapa conceptual del que heu après en marc de les matèries d’Atenció a la Diversitat I i II.

Lihat lebih banyak...

Comentarios

Copyright © 2017 DATOSPDF Inc.