Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra.

August 15, 2017 | Autor: P. del Fresno Bernal | Categoría: Hornos
Share Embed


Descripción

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra. Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès) (Setembre 2012)

Direcció de la intervenció: Pablo del Fresno Febrer, 2013

Sistemes de Gestió de Patrimoni, SCP C. Murillo 17, 4º 2ª 08004 – Barcelona Tel: 653 700 589 c/e: [email protected] Web: sgponline.biz NIF: J-60619707

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

ÍNDEX 1. 2.

3. 4.

Situació...............................................................................................................................................2 Descripció de la intervenció...............................................................................................................3 2.1. Motivació de la intervenció..................................................................................................3 2.2. Període de desenvolupament de la intervenció...................................................................6 2.3. Metodologia de treball.........................................................................................................6 2.4. Resultats de la intervenció...................................................................................................7 2.4.1. Context i precedents històrics de Sant Llorenç de la Sanabra........................7 2.4.2. Intervencions anteriors...................................................................................8 2.4.3. L'excavació arqueològica i l’estudi arquitectònic..........................................10 2.4.4. L’estudi dels materials recuperats................................................................16 2.4.5. La seqüència cronològica..............................................................................17 2.4.6. Protecció de les restes..................................................................................19 Conclusions......................................................................................................................................20 Bibliografia.......................................................................................................................................21

5.

Annexos...........................................................................................................................................23 • Annex 1: Registre d’UE. • Annex 2: Documentació gràfica: plantes. • Annex 3: Documentació topogràfica. • Annex 4: Material arqueològic.

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

1. SITUACIÓ 1. Situació i context. NOM:

Sant Llorenç de la Sanabra

COMARCA:

Alt Penedès

TERME MUNICIPAL:

Santa Margarida i els Monjos

COORDENADES UTM:

X= 388.775 Y= 4.572.903

ALTITUD:

344 m

PROTECCIÓ:

Bé cultural d’interès local (BCIL) inclòs en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català d’acord amb la disposició addicional primera de la Llei 9/93 de 30 de setembre.

TITULARITAT:

Privada. Inclòs dins el perímetre del Parc del Foix.

PROPIETARI:

LAFARGE CEMENTOS S.A

SITUACIÓ:

Situat a tres quilòmetres a llevant de la caseria de la Sanabra, a la dreta del torrent del mateix nom i al cim d’un petit turó. S’hi accedeix a través d’un sender que neix al fons del torrent, al peu del turó.

Situació de Sant Llorenç de la Sanabra amb indicació de l'itinerari d'accés actual des de l'ajuntament de Santa Margarida i els Monjos. 2

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

.. 2. DESCRIPCIÓ DE LA INTERVENCIÓ 2.1. Motivació de la intervenció. Les restes de l'antiga església de Sant Llorenç de la Sanabra i de les edificacions annexes es troben en un estat de total abandonament i alhora en un procés de degradació avançat com a resultat dels fenòmens atmosfèrics, de l'acció de la vegetació i de l'acció humana. La documentació gràfica conservada és prou eloqüent pel que fa a l'impacte d'aquest procés al llarg del segle XX, que ha deixat alguns murs arrasats a nivell del sòl actual i solament protegits per la seva pròpia runa.

Fotografia de Sant Llorenç de la Sanabra el 1912 (Arxiu: Institut d'Estudis Penedesencs)

Les edificacions són situades dins el perímetre del Parc natural del Foix, la direcció del qual planteja la realització d'un projecte de conservació, recuperació i posta en valor del monument. Aquesta proposta de intervenció es planteja com a resposta a la necessitat de documentar i excavar una estructura annexa a l'església, identificada com un forn domestic, com un primer pas per realitzar la consolidació d'aquest element tenint en compte el seu precari estat de conservació. Aquesta estructura fou documentada durant la intervenció realitzada just ara un any i que portava per nom: Prospecció arqueològica a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra. Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès) realitzada per Sistemes de Gestió de Patrimoni sota la direcció de Esther Travé Allepuz.

3

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

Detall de les restes de l’estructura del forn.

Aquesta intervenció anterior tenia entre un dels seus objectius la definició d'una estratègia d'actuació en el conjunt. Així, per una òptima comprensió i estructuració de la proposta d'intervenció, el conjunt es va dividir en quatre sectors. La seva disposició respon a criteris exclusivament organitzatius i no tenen cap tipus de correspondència amb criteris interpretatius. La complexitat i mal estat de les restes conservades, així com el gran volum de runa acumulada i les dificultats d'accés al lloc va fer aconsellable el plantejament de la intervenció de recuperació de Sant Llorenç de la Senabre en diverses fases: Fase 1: Fase 2: Fase 3: Fase 4:

Excavació del forn de llenya annex a l'església. Excavació dels estrats de runa i preparació del conjunt per a la intervenció de la fase 3. Excavació del conjunt. Avaluació de l'estat de conservació de les restes i planificació d'intervencions de condicionament.

4

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

Planta del conjunt amb els sectors i en gris l'àrea de major concentració de runa.

Per tant, l'objectiu d'aquesta intervenció és l'execució de la Fase 1.

Planta del conjunt amb el sector ara intervengut. 5

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

2.2. Període de desenvolupament de la intervenció. Els treballs de camp objecte d’aquesta memòria s’han portat a terme durant el període següent: 01 – 31 setembre 2013. El personal tècnic ha estat format per Pablo del Fresno, direcció, i Josep Socorregut, documentació topogràfica. 2.3. Metodologia de treball. Sistemes de Gestió de Patrimoni, com a empresa especialitzada en el patrimoni històric, ve aplicant amb èxit de fa anys una metodologia de treball rigorosa i precisa, en línia amb l'evolució metodològica de la recerca històrica, que es basa en el tractament integrat de les fonts històriques i l'aplicació de les tècniques d'anàlisi i de prospecció més adequades a cada cas. Aquesta metodologia ha estat utilitzada per SGP en llocs com l'església romànica de Sant Pau de Riusec (Sabadell), l'església romànica de Sant Pere (Masquefa), castell de Subirats (Subirats), Molí del Foix (Santa Margarida i els Monjos), castell de Gelida (Gelida), Pont del Diable (Martorell), Castell de Penyafort (Santa Margarida i els Monjos), etc. El procés d'estudi i documentació de la seqüència constructiva de Sant Llorenç de la Sanabra se ha portat a terme mitjançant l'aplicació de la metodologia arqueològica basada en el concepte d'Unitat Estratigràfica, aplicada a les estructures edificades visibles, sense intervencions en el subsòl. L’arqueologia defineix com a Unitat Estratigràfica (UE) qualsevol element tangible o intangible que permeti la identificació d’una acció o d’un fet que, alhora, sigui possible de posar en relació física i temporal amb la resta d’elements que l’envolten. La determinació de la seqüència estratigràfica constructiva Sant Llorenç de la Sanabra es farà d’acord amb aquesta metodologia. Sobre la base planimètrica, els alçats de l’edifici i les plantes se ha procedit a la senyalització de les diferents UE identificades durant el treball de camp. Cadascuna ha estat individualitzada amb un número d’identificació, una fitxa descriptiva, un dibuix planimètric acotat i a escala i una o diverses fotografies. En tots els casos on sigui possible, la documentació planimètrica de les UE se ha realitzat sobre base fotogràfica digital amb ortocorrecció i posada a escala. Les dades sobre les UE es complementaran amb les documentals disponibles de manera que es pugui disposar dels següents instruments i informació: •

Registre individualitzat de cada UE.



Identificació de les fases constructives i relació de les UE vinculades.



Representació de la seqüència constructiva, seqüència cronològica relativa i fases mitjançant el diagrama estratigràfic (matrix). La numeració de les diverses UE se ha fet de forma correlativa. Els plànols de registre seran presentats a escala 1:20 i els de situació dins el conjunt a 1:50. La planimetria serà digitalitzada i incorporada a la base de dades planimètrica gestionada mitjançant un sistema d'informació geogràfica. Cada UE serà fotografiada. A cada una de les fotografies hi figuraran les dades necessàries per a la seva identificació. Les fitxes d’UE per al registre de les dades descriptives es gestionen mitjançant una aplicació informàtica específica de la que es lliurarà còpia juntament amb el registre documental. L’elaboració del diagrama estratigràfic de l’excavació també es realitza mitjançant suport informàtic.

6

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

2.4. Resultats de la intervenció. 2.4.1. Context i els precedents històrics de Sant Llorenç de la Sanabra. L’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra està en relació amb la caseria de Santa Maria de la Sanabra i amb la zona que s’anomena Fondo de Sant Llorenç. Les informacions documentals de què disposem són per regla general molt minses així com les bibliogràfiques. El lloc de la Sanabra és a l’esquerra del riu Foix, al sector sud-occidental del terme d’Olèrdola. El topònim és documentat el 992 (Sinapsis) i 993 (Sanabra). Correspon a una antiga caseria de la qual avui resten un mas, l’església i alguns edificis annexos, situats a una alçada de 212 m, als contraforts del puig de Ballestar. L’església de Santa Maria de la Sanabra és romànica, d’una sola nau i un absis semicircular, amb pedra ben carreuada. Es conserva un arc toral que aguantava la volta de canó, ara ensulsiada i substituida per un embigat de fusta amb teulada a dos vessants. És un dels millors exemplars de l'arquitectura romànica del Penedès1. Tres quilòmetres a llevant d'aquesta caseria, a I'esquerra del torrent de la Sanabra hi ha el santuari de Sant Llorenç de la Sanabra (344 m d'altitud), prop del terme d'Olèrdola. L’ermita de Sant Llorenç és un edifici romànic, molt arruïnat, del qual només resten en peu part dels murs laterals i part de l'absis semicircular amb bandes llombardes. S’accedeix a l’ermita a través d’un corriol ascendent que neix al costat de la Font de Sant Llorenç, situada al Fondo de Sant Llorenç, anteriorment esmentat, en una clariana que es forma al camí del mateix nom on predomina l’alzina, el pi, el marfull, el boix, el galzeran i l’heura. A uns 30m, hi ha un forn de calç, actualment restaurat i consolidat, i al damunt del penya-segat, l’antiga ermita de Sant Llorenç de la Sanabra, que ens ocupa en aquest treball. Cal remarcar que existeix connexió visual entre l’ermita de Sant Llorenç i la caseria de la Sanabra. De fet, la pròpia estructura de Santa Maria de la Sanabra –una esglesiola amb edificis annexos que esdevé un mas– pot donar-nos algunes pistes, com veurem més endavant, per a la interpretació de les restes de Sant Llorenç. Aquesta construcció ha patit una degradació creixent durant el darrer segle i el seu estudi i preservació ha esdevingut imprescindible. Tenim notícia bibliogràfica d’aquest espai al núm. 206 del Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya (Vidal, 1912), on se’ns indica que Durant el trajecte desde Santa Margarida [y els Monjos] a Castellet [i la Gornal], la riera [el Foix] troba a l’esquerra diversos barrancs i torrenteres, completament sècs la major part, encara que de molt pintoresc aspecte; havent d’esmentar, entre ells, el nomenat de Sal y Pebre, que, sota l’important casa y capella antiga de la Senabra, pren el nom de fondo de Sant Llorenç, que es una ermita románica d’escaient portadeta y bonic absis, la total destrucció de la qual no·s farà esperar gaire. En efecte, les prediccions de l’autor del text no anaven errades. Amb un segle de diferència, la coberta de l’ermita i la façana o portadeta esmentada en el text han desaparegut completament, preservant sota la runa part de l’absis i dels murs laterals. Si comparem la imatge de 1912 publicada al butlletí amb una imatge recent, anterior a l’inici de la intervenció, veiem com la vegetació embolcalla les restes, amb la coberta ja totalment esfondrada.

Fotografia de l’Ermita de Sant Llorenç publicada al Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya (Clixé de Manel Cases), a l’esquerra i vista anterior a l’inici de la intervenció, amb la coberta esfondrada i l’absis envoltat de vegetació. 1

Cf. Enciclopèdia Catalana

7

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

A partir del 15 de setembre de 2011, la direcció del Parc Natural del Foix ha gestionat els treballs de neteja de la zona, sota la nostra supervisió arqueològica, que han permès deixar a la vista les restes conservades, sobre les quals hem dut a terme l’estudi que presentem.

Vista actual de l’ermita de Sant Llorenç després de la realització de les tasques forestals.

2.4.2. Intervencions anteriors. Durant la intervenció Prospecció arqueològica a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra. Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès) realitzada per Sistemes de Gestió de Patrimoni sota la direcció de Esther Travé Allepuz, es va aixecar topogràficament la zona per tal d'identificar i documentar de forma detallada tant les restes constructives visibles com el relleu i detectar les principals estructures parcialment conservades al voltant de l’ermita. L'aixecament topogràfic es va complementar amb l'elaboració d'un model digital del terreny. La zona sobre la qual s’eleva l’ermita de Sant Llorenç sembla presentar algunes estructures annexes que s’estenen en un espai una mica més ampli que l’estudiat tradicionalment.

Reconstrucció tridimensional de l’alçat topogràfic de la zona. 8

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

En primer lloc, cal parlar d’una o dues estructures, presumiblement quadrangulars adossades a l’esglesiola, que tradicionalment han estat interpretades com a l’espai annex d’una possible sagristia. L’observació del conjunt i l’estudi arquitectònic de les restes, que exposarem en detall en el següent apartat ens porten a reinterpretar aquestes restes i a relacionar-les amb una possible utilització tardana de l’edifici com a mas. En efecte, l’absis de l’ermita semblaria haver estat reutilitzat com a espai domèstic i per adossar-hi per la part exterior un forn de llenya. Al vessant est del turó, per on s’accedeix al cim, s’hi detecten algunes cubetes retallades a la roca i una possible sitja, revestida amb morter a la zona nord oest, a uns 20 m de l’ermita. Tot i que el conjunt està molt arrasat, l’alçat topogràfic ens permet detectar una zona central, que podria haver estat delimitada per dos murs perpendiculars a la paret nord de l’ermita, a jutjar per les alineacions de l’enderroc que delimiten un espai força pla a l’exterior de les construccions annexes. Aquest espai, junt amb el que semblaria un recinte delimitat per alguna mena de construcció semicircular de la qual se’n conserva un fragment molt reduït, podrien ésser interpretats com a possibles cledes o espais per al bestiar.

Planta de l’alçat topogràfic de la zona amb la delimitació dels possibles espais detectats.

Vista panoràmica presa des de l’extrem nord-oest de l’ermita, on podem veure la distribució de l’enderroc, que sembla delimitar algunes possibles cledes. 9

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

2.4.3. L'excavació arqueològica i l’estudi arquitectònic. Pràcticament tota l'àrea estava coberta per abundant enderroc (UE.0046, làmina 1) procedent de l'espoli i degradació del conjunt i sobre el i a través d'el, s'havia format un mantell de vegetació arbòria (UUEE 0093,0094,0108,0109) que dificultava enormement la seva excavació (Làmines 6, 7, 17 i 18).

Estat de la zona abans de començar la intervenció.

Coberta per aquesta UE, es va identificar la UE.0090 (Làmina 3), que es desenvolupava al llarg del que després es va veurà que era l'arrasament lateral de l'estructura del forn (UE.0080, làmines 19 i 20).

UE.0090.

10

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

Després de l'excavació de aquestes UUEE, es va poder identificar dos espais a documentar ben diferenciats. •

Estructura semicircular (UE. 0070, làmina 2) adossada a la paret de l'església i que a partir d'ara convenim a denominar forn domèstic.



Espai exterior a aquesta estructura.

Tenint en compte els objectius de la intervenció, documentar el forn domèstic i deixar-ho en unes condicions adequades per a la seva consolidació, es va decidir centrar els esforços en l'excavació de la pròpia estructura. A l'exterior es va procedir a documentar les UUEE que formaven part de la superfície resultant després de l'excavació de la UE.0046. Aquestes UUEE s'han excavat únicament fins a arribar a una cota que posés al descobert per complet l'estructura perimetral del forn (UE.0070). Espai exterior: En la part central i en el perímetre d'aquesta àrea, encara queda part per retirar de la UE.0046 així com restes de les arrels d'un arbre (UE 0093, 0094). La UE 0091 (Làmina 4), es diferencia de la UE. 0046 per la presència d'abundant restes d'argamassa procedent ben de l'arrasament de les estructures properes o bé conseqüència de l'obertura de la porta de la masia propera al forn. De moment ens quedem amb la primera hipòtesi però una continuació de l'excavació ens permetrà decidir aquesta qüestió.

Finalment, en l'extrem est de l'àrea intervinguda, es conserva, encara que de manera molt feble, restes d'un mur de pedra seca (UE 0095) que es corresponen amb un marge (Làmina 7). Forn domèstic: L'excavació de la UE.0092 (Làmina 5) i de les restes de les arrels d'un arbre (UE 0108, 0109), va posar al descobert l'estructura conservada del forn domèstic, i fins i tot es va poder identificar dos UUEE de cendres, corresponents a l'últim ús del mateix (UE.0102 i 0103, làmines 12 i 14). 11

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

El forn esta delimitat per una estructura semicircular (UE.0070) realitzada en maçoneria regular travades amb argamassa i revestida d'argamassa com a mínim en la seva cara exterior. Presenta clarament dues fulles amb farciment intern format per pedres de petit i mitja grandària travades amb terra i argila de la zona i amb una alçada de fins a un màxim de 6 filades conservades.

De la coberta de la càmera del forn s'han conservat les arrencades laterals (UE.0100 i 0101, làmines 10 i 11) formades per maons de ceràmica totalment deshidratats i amb la superfície exposada al foc rubefectada.

Aquesta estructura semicircular delimita a l'interior un farciment constructiu (UE.0098) que funciona com a anivellació per a la construcció de les diferents superfícies d'ús del forn que descrivim a continuació.

12

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

El més modern d'ells, el sòl de la càmera (UE.0103, làmina 13) esta format per maons de ceràmica disposats alternativament i marcant la boca d'aquesta càmera ens trobem amb una pedra de grans dimensions (UE.0099, làmina 9).

Aquest sòl es recolza sobre una capa d'argila (UE0097, làmina 8) que a causa de les altes temperatures aconseguides en la càmera i a l'acció directa del foc es troba totalment deshidratada i rubefectada. L'arrasament que sofreix el forn (UE.0080) deixa al descobert la seqüència constructiva i d'ús del mateix. Respecte als usos anteriors abans esmentats, el forn presenta successius usos i reformes que podem ordenar del mes antic al més modern, de la següent manera: 1. UE.0107: Cendres corresponent al primer ús i que no es poden associar a cap superfície d'ús conservada. 2. UE.0106: Capa argilenca rubefectada que es correspon amb el segon ús del forn (Làmina 16). 3. UE.0105: Cendres corresponent al segon ús del forn (Làmina 15). 13

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

14

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

Relació de unitats estratigráficas identificades: UE

Tipus d'UE

De finició

Datació

0046

Estrat

Nivell d'enderroc i runa

p. 1912 d.E.

a. 1980? d.E.

0070

Estructura

Estructura del f orn.

p. XV II d.E.

a. s.XIX d.E

0090

Estrat

Rebliment per sobre UE 0080

p. 1911 d.E.

a. 1980 d.E.

0091

Estrat

Rebliment amb abundant argamassa

p. s.XV II d.E. a. s.XIX d.E.

0092

Estrat

Rebliment de f orn

p. 1911 d.E.

0093

Estrat

Rebliment de UE 0094

p. 1911 d.E.

0094

Interf ície

A rbre

p. 1911 d.E.

0095

Estructura

Marge

p. s.XV II d.E. a. s.XIX d.E.

0096

Interf ície

Obre porta escala masia

p. s.XV II d.E. a. s.XIX d.E.

0097

Estructura

Superf icie rubef ectada sota UE 0103

p. s.XV II d.E. a. s.XIX d.E.

0098

Estrat

Rebliment blanc sota UE 0107

p. s.XV II d.E. a. s.XIX d.E.

0099

Estructura

Pedra de accés

p. s.XV II d.E. a. s.XIX d.E.

0100

Estructura

V olta E

p. s.XV II d.E. a. s.XIX d.E.

0101

Estructura

V olta W

p. s.XV II d.E. a. s.XIX d.E.

0102

Estrat

Cendres W

p. s.XV II d.E. a. s.XIX d.E.

0103

Estructura

Paviment f orn

p. s.XV II d.E. a. s.XIX d.E.

0104

Estrat

Cendres E

p. s.XV II d.E. a. s.XIX d.E.

0105

Estrat

Cendres sota UE 0097

p. s.XV II d.E. a. s.XIX d.E.

0106

Estructura

Superf icie rubef ectada sota UE 0105

p. s.XV II d.E. a. s.XIX d.E.

0107

Estrat

Cendres sota UE 0106

p. s.XV II d.E. a. s.XIX d.E.

0108

Interf ície

A rbre al interior f orn

p. 1911 d.E.

0109

Estrat

Rebliment de UE 0108

p. 1911 d.E.

0110

Interf ície

A rrasament UE 0095

a. 1980 d.E.

a. 1980 d.E.

15

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

2.4.4. L'estudi dels materials recuperats. No s'ha recuperat material arqueològic excepte abundant material constructiu, procedent tant de la destrucció de l'església com del propi forn. Únicament hem de destacar la presència d'un compte de rosari en la UE.0092.

16

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

2.4.5. La seqüència cronològica. En la intervenció anterior, abans esmentada, es va identificar la seqüència evolutiva del conjunt, tot i que l’església de Sant Llorenç presenta un estat de conservació molt precari. Malgrat això, es va reconèixer encara bona part de la seva disposició original, fet que ens va permetre situar l’obra de l'església cronològicament dins la segona meitat, o potser darrer terç, del segle XI. L’agrupació de diferents unitats estratigràfiques ens va permetre identificar fins a 40 activitats diferents, incloent la formació de l’estrat geològic i la darrer intervenció realitzada a la zona a càrrec de SGP per tal de documentar el conjunt. Les activitats queden fonamentalment identificades a partir de la construcció o destrucció d’elements. Les activitats dutes a terme defineixen les grans fases del conjunt, marcades per la construcció de l’església, la seva transformació en mas i l’abandonament i arrasament del lloc. A grans trets, podem definir els següents moments d’evolució del conjunt:



Construcció de la capella: Datable de finals del segle XI, la lectura arquitectònica de l’edifici ens duu a interpretar la seva construcció com un únic moment d’actuació. És per això que hem agrupat totes les unitats estratigràfiques que identifiquen elements constructius, i que queden agrupades en activitats constructives, en una única fase.



Transformació de l’espai de culte en espai d’habitatge i construcció de els dependències relacionades: No coneixem amb certesa la data d’aquesta transformació, que situem en algun moment posterior al segle XVI, a jutjar per la natura dels materials ceràmics recuperats en la prospecció superficial. L’element visible més destacat d’aquesta fase és indiscutiblement la presència d’un forn de llenya, l’excavació del qual podria aportar una mica de llum en aquest sentit, i d’una xemeneia actualment perduda, però encara visible a principis del segle XX.



Arrasament de les estructures annexes: En el procés d’abandonament, destrucció i arrasament del conjunt hem distingit dues fases en funció de les dades que ens aporta el Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya (Vidal, 1912). La descripció que l’autor fa de la zona ens dona a entendre que l’espai ja està força malmès, tot i que l’ermita encara resta en peu. Pot ser, doncs, que en el moment d’aquesta visita, una part de les estructures annexes ja hagués estat tombada.



Esfondrament de la coberta: Datable clarament amb posterioritat a 1912, cap als anys 80 dels segle XX, el conjunt ja es devia trobar en un estat de gran degradació que s’ha vist considerablement incrementat durant els darrers anys.



Saquejos contemporanis: En els darrers anys, segurament amb posterioritat a l’any 2000 i possiblement fins i tot en els darrers cinc anys, la zona ha estat especialment castigada com ha resultat de successives espoliacions i bretolades. Podem documentar clarament un forat practicat a l’enderroc de l’interior de la capella adossat a l’absis, que deixa veure bona part del parament.

Les UUEE identificades en la intervenció actual es corresponen amb activitats ja identificades en la intervenció anterior i s'agrupen fonamentalment en las fases mes generals de transformació i destrucció del conjunt. A continuació mostrem l'agrupació en activitats de les UUEE identificades en aquesta intervenció. La novetat respecte a la síntesi establerta en la campanya anterior se centra en la identificació de la seqüència d'explotació i ús del forn domèstic (A.36 – A.40).

17

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

Relació d’activitats identificades: A.01 A.02 A.03 A.04 A.05 A.06 A.07 A.08 A.09 A.10 A.11 A.12 A.13 A.14 A.15 A.16 A.17 A.18 A.19 A.20 A.21 A.22 A.23 A.24 A.25 A.26 A.27 A.28 A.29 A.30 A.31 A.32 A.33 A.34 A.35 A.36 A.37 A.38 A.39 A.40

Roca ma re (UE.9999) Cons trucci ó del s pa ra ments i nfe ri ors de l a ca pel l a Cons tr. del s enca i xos decora ti us del pa ra m. i nferi or Cons tr. de l a pa rt i nferi or de l a fi nes tra E de l ’a bs i s Interfíci e cons truct.: a ni vel l a ment de l pa ra ment i nf. Cons trucci ó de l ’es tructura de ba nda l l omba rda Cons trucci ó de l a fi nes tra S de l ’a bs i s Cons tr. de l a pa rt s uperi or de l a fi nes tra E de l ’a bs i s Cons trucci ó de l a fi nes tra N de l ’a bs i s Cons trucci ó del s enca i xos del pa ra ment s uperi or Cons trucci ó del s pa ra ments s uperi ors de l a ca pel l a Cons trucci ó del s enca i xos del pa ra ment s uperi or Cons trucci ó de l a coberta Cons tr. d’una es tructura a nnexa a l s ud de l a ca pel l a Obertura d’un fora t de pa l a l a fa ça na N de l a ca pel l a Cons trucci ó d’un forn de l l enya Repa ra ci ó de l a pa ret i nteri or de l a fa ça na N Cons trucci ó d’es tructures a nnexes a dos s a des Cons trucci ó d’es tructures a nnexes Cons trucci ó d’una s i tja Cons trucci ó d’es tructures a nnexes Exca va ci ó de cubetes a l a roca ma re Arra s a ment de l es es tructures a nnexes Arra s a ment de l ’es tructura cons truïda a l ’A.14 Es pol i a ci ó de ca rreus del s pa ra ments de l a ca pel l a Arra s a m. de l a porta del forn i es pol i a ci ó de ca rreus Arra s a m. de l a coberta i pa rt del s pa ra m. l a te ra l s Arra s a ment del forn de l l enya Es pol i a ci ó de ca rreus del s pa ra ments de l a ca pel l a Es pol i a ci ó de ca rreus del s pa ra ments de l a ca pel l a Depos i ci ó de l ’enderroc dl es es tructures ca i gudes Es pol i a ci ó de ca rreus del s pa ra ments de l a ca pel l a Forat pra cti ca t per un furti u a l ’e nderroc. Pros pecci ó s uperfi ci a l porta da a terme per SGP. Bos c Primer ús documenta t del forn domès ti c. Primera reforma del forn domès ti c. Segon ús documenta t del forn domès ti c. Segona reforma del forn domès ti c. Úl ti m ús documenta t del forn domès ti c.

18

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

2.4.5. Protecció de les restes. Després de finalitzar l'excavació, s'ha protegit el forn. Primer cobrint-ho amb geotextil fixat amb claus introduïts en les juntes de l'estructura. Desprès, allí on ha estat necessari s'han col·locat pedres i una capa de terra per acabar de fixar i protegir els elements més delicats.

19

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

3. CONCLUSIONS L’estudi arqueològic i arquitectònic ens ha permès reconèixer la transformació de l’esglesiola en un mas en un context d’expansió de la vinya en aquestes àrees del Penedès i especialment en les zones de muntanya al llarg dels segles XVII i XVIII. Precisament, un element fonamental d’aquesta transformació és la construcció d’un forn de llenya annex a l’estructura de l’ermita (veure relació en foto de detall) , que va implicar l’obertura d’una xemeneia a la coberta; xemeneia que encara era visible a inicis del segle XX. Aquest element constitueix una evidència significativa de la transformació del recinte de culte en un espai d’hàbitat que permet posar en relació l’estructura de la capella amb la resta d’estructures annexes. La intervenció que ens ocupa ens permet a més identificar una utilització intensa de l'estructura del forn el que posa de manifest el caràcter gens residual de l'ocupació que es produeix a l'església. La nostra proposta d’intervenció passa per consolidar mínimament les restes conservades per abordar després l’excavació del conjunt. Aquesta excavació de tot el conjunt, planteja la necessitat de fer un condicionament inicial de la zona a fi d’enretirar el primer nivell de runa, sota supervisió arqueològica però amb l’ajut d’alguns elements de mecanització, després del qual es podria plantejar una excavació arqueològica de caràcter extensiu.

20

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

21

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

4. BIBLIOGRAFIA Corominas 1997: Corominas, J. (1997): Onomasticon Cataloniae. Curial Edicions Catalanes. Barcelona. Cruanyes et al. 1992a: Cruanyes, J.; Claver, L.; Llorach, S. (1992): “Santa Maria de la Sanabra”, dins Catalunya Romànica XIX. El Penedès. L'Anoia. Enciclopèdia Catalana. Barcelona. Pàg. 190-191. Cruanyes et al. 1992b: Cruanyes, J.; Claver, L.; Llorach, S. (1992): “Sant Llorenç de la Sanabra”, dins Catalunya Romànica XIX. El Penedès. L'Anoia. Enciclopèdia Catalana. Barcelona. Pàg. 191-192. Girona 1982: Girona i Galimany, J. (1982): Santa Margarida i els Monjos: Passeig per la nostra història. Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos. Llorach 1983a: Llorach, S. (1983): “Santa Maria de la Senabra”, dins El Penedès durant el període Romànic. Ed. S. Llorach. Sant Sadurní d'Anoia. Pàg. 148-149. Llorach 1983b: Llorach, S. (1983): “Sant Llorenç del Castell (o de la Senabra)”, dins El Penedès durant el període Romànic. Ed. S. Llorach. Sant Sadurní d'Anoia. Pàg. 148-149. Travé, 2009: Travé Allepuz, E. (2009): Producció i distribució d’una terrisseria medieval: Cabrera d’Anoia. (Tesi de doctorat en Historia Medieval), Universitat de Barcelona. Consultable a: http://www.tesisenxarxa.net/TDX-0112110-111917/ Travé, 2011: Travé Allepuz, E., Mauri, A., Del Fresno, P. (2011): Memòria de la prospecció arqueològica a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra. Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès). Vidal 1912: Vidal y Riba, E. (1912): La conca del riu Foix i sos principals afluents. Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya. 206. Barcelona.

22

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012)

4. ANNEXOS Annex 1: Registre d’UE Annex 2: Documentació gràfica: plantes. •

Làmina A: Ubicació de l'àrea intervinguda.



Làmina B: Detall del forn.



Làmina 001: UE 0046.



Làmina 002: UE 0070.



Làmina 003: UE 0090.



Làmina 004: UE 0091.



Làmina 005: UE 0092.



Làmina 006: UE 0093.



Làmina 007: UE 0095.



Làmina 008: UE 0097.

• •

Làmina 009: UE 0099. Làmina 010: UE 0100.



Làmina 011: UE 0101.



Làmina 012: UE 0102.



Làmina 013: UE 0103.



Làmina 014: UE 0104.



Làmina 015: UE 0105.



Làmina 016: UE 0106.



Làmina 017: UE 0108.



Làmina 018: UE 0109.



Làmina 019: Secció conservada del forn.



Làmina 020: Secció conservada del forn.

Annex 3: Documentació topogràfica. Annex 4: Material arqueològic.

23

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra.

(Setembre 2012)

Direcció de la intervenció: Pablo del Fresno.

Annex 1: REGISTRE d'UE.

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2011, 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0046 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE +

Igual a

Definició Estrat

Anterior a 0061, 0094 Posterior a 0039, 0041, 0042, 0044, 0047, 0049, 0050, 0051, 0063, 0064, 0066, 0065, 0067, 0068, 0070, 0073, 0075, 0076, 0078, 0079, 0080, 0081, Contemporani de

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials

Descripció i interpretació Nivell d'enderroc i runa

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 23/12/2011 Autor/s de la fitxa: E. Travé Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. 1912 dE

Datació final a. 1980?

dE

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2011, 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0070 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE +

Igual a

Definició Estructura

Anterior a 0041, 0042, 0047, 0051, 0080, 0046, 0039 Posterior a 0035, 0036 Contemporani de 0060, 0069

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials

Descripció i interpretació Estructura d'un forn de llenya. Obra de maçoneria regular amb pedres procedents de l'espoli de l'església. Presenta cara a l'interior i a l'exterior, aquesta última revestida amb morter de calç i un farciment intern format per pedres de mitjà i petita grandària travats amb argila.

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 23/12/2011 Autor/s de la fitxa: E. Travé Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. XVII dE

Datació final a. XIX

dE

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0090 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE +

Igual a

Definició Estrat

Anterior a 0108, 0046 Posterior a 0080, 0110 Contemporani de 0092

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials Material constructiu Descripció i interpretació Rebliment argilenc amb abundant material constructiu generat per l'erosió i degradació del forn.

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. 1911 dE

Datació final a. 1980

dE

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0091 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE +

Igual a

Definició Estrat

Anterior a 0046 Posterior a 0094, 0070 Contemporani de

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics Abundans arrels Components artificials Morter d'argamassa. Descripció i interpretació Rebliment amb abundants restes d'argamassa procedents del material espoliat per a la construcció de la porta de la masia. No s'ha excavat.

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. s.XVII dE

Datació final a. s. XIX

dE

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0092 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE +

Igual a

Definició Estrat

Anterior a Posterior a 0080, 0102, 0103, 0104, 0097, 0099, 0101 Contemporani de 0090

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials Material constructiu Descripció i interpretació Rebliment argilenc amb abundant material constructiu generat per l'erosió i degradació del forn.

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. 1911 dE

Datació final a. 1980

dE

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0093 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE +

Igual a

Definició Estrat

Anterior a Posterior a

Contemporani de 0094, 108, 109

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials

Descripció i interpretació Rebliment de color negre. Terra vegetal amb abundants arrels i tronc d'arbre.

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. 1911 dE

Datació final

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0094 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE --

Igual a

Definició Interfície

Anterior a Posterior a 0046 Contemporani de 0093, 108, 109

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials

Descripció i interpretació Forat provocat per l'existència d'un arbre.

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. 1911 dE

Datació final

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0095 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE +

Igual a

Definició Estructura

Anterior a 0110 Posterior a

Contemporani de 0074

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials

Descripció i interpretació Mur de marge. Estructura annexa.

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. s XVII dE

Datació final a. XIX

dE

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0096 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE --

Igual a

Definició Interfície

Anterior a 0046 Posterior a 0001, 0002 Contemporani de 0060

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials

Descripció i interpretació Tall realitzat per graons de la porta del mas.

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. s XVII dE

Datació final a. s XIX

dE

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0097 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE +

Igual a

Definició Estructura

Anterior a 0080, 0090, 0103 Posterior a 0101 Contemporani de

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials

Descripció i interpretació Superficie sota UE 0103. Es tracta de una capa d'argila que a causa de les altes temperatures aconseguides en la càmera i a l'acció directa del foc es troba totalment deshidratada i rubefectada.

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. s XVII dE

Datació final a. s XIX

dE

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0098 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE +

Igual a

Definició Estrat

Anterior a 0107 Posterior a 0070 Contemporani de

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials

Descripció i interpretació Farciment constructiu que funciona com a anivellació per a la construcció de les diferents superfícies d'ús del forn.

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. s XVII dE

Datació final a. s XIX

dE

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0099 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE +

Igual a 0059

Definició Estructura

Anterior a 0092 Posterior a 0060 Contemporani de 0103, 0101, 0100, 0070

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials

Descripció i interpretació Pedra d'arenisca que feia les funcions de safata d'accés al forn.

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. s XVII dE

Datació final a. s XIX

dE

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0100 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE +

Igual a

Definició Estructura

Anterior a 0104, 0080, 0092 Posterior a 0060 Contemporani de 0101, 0099, 0103, 0070

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials

Descripció i interpretació Arrencada de la volta o cúpula del forn conservada en la meitat est de l'estructura. Composta de maons molt afectats per l'acció del foc de tal manera que la seva cara externa ha quedat d'un color gris. Conserva de manera molt fragmentada restes del revestiment intern d'argila

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. s XVII dE

Datació final a. s XIX

dE

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0101 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE +

Igual a

Definició Estructura

Anterior a 0102, 0080, 0092 Posterior a 0060 Contemporani de 0100, 0099, 0070, 0103

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials

Descripció i interpretació Arrencada de la volta o cúpula del forn conservada en la meitat oest de l'estructura. Composta de maons molt afectats per l'acció del foc de tal manera que la seva cara externa ha quedat d'un color gris. Conserva de manera molt fragmentada restes del revestiment intern d'argila

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. s XVII dE

Datació final a. s XIX

dE

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0102 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE +

Igual a

Definició Estrat

Anterior a 0080, 0092 Posterior a 0103 Contemporani de 0104

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials Rosario Descripció i interpretació Rebliment de cendres procedents dels últims usos del forn.

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. s XVII dE

Datació final a. s XIX

dE

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0103 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE +

Igual a

Definició Estructura

Anterior a 0080, 0102, 0104 Posterior a 0097 Contemporani de 0099, 0101, 0100, 0070

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials

Descripció i interpretació Paviment de maons disposats alternativament que formava el basament del forn.

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. s XVII dE

Datació final a. s XIX

dE

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0104 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE +

Igual a

Definició Estrat

Anterior a 0092, 0080 Posterior a 0103 Contemporani de 0102

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials

Descripció i interpretació Rebliment de cendres procedents dels últims usos del forn.

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. s XVII dE

Datació final a. s XIX

dE

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0105 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE +

Igual a

Definició Estrat

Anterior a 0097, 0080 Posterior a 0106 Contemporani de

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials

Descripció i interpretació Rebliment de cendres procedents de l'ús del forn amb la superfície rubefectada UE 0106. Es tracta d'un ús anterior al corresponent a la UE 0103.

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. s XVII dE

Datació final a. s XIX

dE

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0106 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE +

Igual a

Definició Estructura

Anterior a 0105, 0080 Posterior a 0107 Contemporani de

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials

Descripció i interpretació Superficie rubefectada sota 105. Es tracta d'un ús del forn anterior al corresponent a la UE 0103.

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. s XVII dE

Datació final a. s XIX

dE

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0107 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE +

Igual a

Definició Estrat

Anterior a 0106, 0080 Posterior a 0098 Contemporani de

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials

Descripció i interpretació Cendres procedents del primer ús del forn, encara que segurament la superfície d'ús corresponent ha estat reformada o eliminada per les reformes posteriors.

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. s XVII dE

Datació final a. s XIX

dE

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0108 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE --

Igual a

Definició Interfície

Anterior a Posterior a 0090, 0092 Contemporani de 0109, 0094, 0093

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials

Descripció i interpretació Forat provocat per l'existència d'un arbre.

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. 1911 dE

Datació final

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0109 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE +

Igual a

Definició Estrat

Anterior a Posterior a

Contemporani de 0108, 0094, 0093

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials

Descripció i interpretació Rebliment de color negre. Terra vegetal amb abundants arrels i tronc d'arbre.

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial p. 1911 dE

Datació final

Fitxa d'UE Identificació Jaciment SLS

Any d'excavació 2012

Comarca Alt Penedès

Municipi Santa Margarida i els Monjos

Definició i situació

UE 0110 T

Seqüència estratigràfica

Tipus d'UE

Igual a

Definició Interfície

Anterior a 0046, 0090, 0080 Posterior a 0095 Contemporani de

Descripció i interpretació Components geològics

Components orgànics

Components artificials

Descripció i interpretació Arrasament de 0095

Datació Elements de datació Sequència estratigràfica

Mencions de data i de responsabilitat Data de redacció de la fitxa: 20/09/2012 Autor/s de la fitxa: Pablo del Fresno Data de revisió: 25/09/2012 Autor/s de la revisió: Pablo del Fresno

Datació inicial

Datació final a. 1980

dE

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra.

(Setembre 2012)

Direcció de la intervenció: Pablo del Fresno.

Annex 2: DOCUMENTACIÓ GRÀFICA: PLANTES.

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina A. Ubicació de l'àrea intervinguda.

0

1 metres

2

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina B. Detall del forn.

0

0,5 metres

1

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina 1. UE 0046.

0

0,5 metres

1

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina 2. UE 0070.

0

0,5

1

metres

0,607 0,758

0,422 0,728

0,918 0,702 0,996

1,212

1,239 0,978 1,149 1,278 1,479

0,943

0,619 0,796

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina 3. UE 0090.

0

0,5 metres

1

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina 4. UE 0091.

0

0,5

1

metres

0,649 0,509

0,571

0,497 0,583

0,561

0,766 0,705 0,643 0,603

0,824

0,662 0,662

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina 5. UE 0092.

0

0,5

1

metres

1,213

1,171 1,129 1,251

1,213

1,261

1,164

1,151 1,362

1,319 1,371

1,24

1,105 1,111

1,214 1,452

1,442

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina 6. UE 0093.

0

0,5

1

metres

0,516 0,562

0,511 0,523 0,621

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina 7. UE 0095.

0

0,5

1

metres

-0,271

-0,093

0,144

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina 8. UE 0097.

0

0,5

1

metres

1,109 1,059 1,121 1,101

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina 9. UE 0099.

0

0,5

1

metres

1,111 1,098

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina 10. UE 0100.

0

0,5

1

metres

1,328 1,267

1,207

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina 11. UE 0101.

0

0,5

1

metres

1,21

1,347 1,391

1,466 1,522

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina 12. UE 0102.

0

0,5

1

metres

1,3

1,326

1,312

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina 13. UE 0103.

0

0,5

1

metres

1,121

1,109

1,12 1,101

1,128 1,111 1,118

1,126

1,126 1,125

1,112

1,125

1,112

1,109 1,122

1,122

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina 14. UE 0104.

0

0,5

1

metres

1,338

1,328

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina 15. UE 0105.

0

0,5

1

metres

1,038 1,036 1,015

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina 16. UE 0106.

0

0,5

1

metres

1,017 1,022 1,035

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina 17. UE 0108.

0

0,5

1

metres

0,802 0,825

0,826

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina 18. UE 0109.

0

0,5

1

metres

0,626 0,602 0,625

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església.

A

Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra. SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS. Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

A'

Làmina 19. Secció conservada del forn.

0

0,5

1

metres

A'

A

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Direcció: Pablo del Fresno. Sistemes de Gestió de Patrimoni. Fase 1. Excavació del forn annex a l'església. Setembre 2012. Sant Llorenç de la Sanabra.

B

SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS.

B'

Annex 2: Documentació gràfica: plantes.

Làmina 20. Secció conservada del forn.

0

0,5

1

metres

B'

B

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra.

(Setembre 2012)

Direcció de la intervenció: Pablo del Fresno.

Annex 3: DOCUMENTACIÓ TOPOGRÀFICA.

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

BASES TOPOGRÀFIQUES Nom Municipi

Nom Provincia

Santa Margarida i els Monjos

Barcelona Sistema:

A1

Local

Nom Jacimient

x

X=

DATA D'OBSERVACIÓ:

Sant Llorenç de la Sanabra

-11,321

Y=

13,165

17-09-2012

Cap de clau llis en pedra blanca.

CROQUIS

Setembre 2012

Projecció:

RESSENYA LITERAL:

FOTOGRAFIA DETALL

Data intervenció:

FOTOGRAFIA GENERAL

Z=

-1,606

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

BASES TOPOGRÀFIQUES Nom Municipi

Nom Provincia

Santa Margarida i els Monjos

Barcelona Sistema:

A2

Local

Nom Jacimient

x

X=

DATA D'OBSERVACIÓ:

Sant Llorenç de la Sanabra

Y=

0,599

-7,301

17-09-2012

Cap de clau llis en cantonada mur.

CROQUIS

Setembre 2012

Projecció:

RESSENYA LITERAL:

FOTOGRAFIA DETALL

Data intervenció:

FOTOGRAFIA GENERAL

Z=

0,993

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

BASES TOPOGRÀFIQUES Nom Municipi

Nom Provincia

Santa Margarida i els Monjos

Barcelona Sistema:

A3

Local

Nom Jacimient

x

X=

DATA D'OBSERVACIÓ:

Sant Llorenç de la Sanabra

10,714

Y=

-17,983

17-09-2012

Cap de clau llis en bloc de formigó.

CROQUIS

Setembre 2012

Projecció:

RESSENYA LITERAL:

FOTOGRAFIA DETALL

Data intervenció:

FOTOGRAFIA GENERAL

Z=

-1,072

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

BASES TOPOGRÀFIQUES Nom Municipi

Nom Provincia

Santa Margarida i els Monjos

Barcelona Sistema:

A4

Local

Nom Jacimient

x

X=

DATA D'OBSERVACIÓ:

Sant Llorenç de la Sanabra

Y=

5,141

0,616

17-09-2012

Cap de clau llis en paret vertical.

CROQUIS

Setembre 2012

Projecció:

RESSENYA LITERAL:

FOTOGRAFIA DETALL

Data intervenció:

FOTOGRAFIA GENERAL

Z=

2,405

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

BASES TOPOGRÀFIQUES Nom Municipi

Nom Provincia

Santa Margarida i els Monjos

Barcelona Sistema:

A5

Local

Nom Jacimient

x

X=

DATA D'OBSERVACIÓ:

Sant Llorenç de la Sanabra

Y=

4,699

-1,756

17-09-2012

Cap de clau llis en paret vertical.

CROQUIS

Setembre 2012

Projecció:

RESSENYA LITERAL:

FOTOGRAFIA DETALL

Data intervenció:

FOTOGRAFIA GENERAL

Z=

2,280

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

BASES TOPOGRÀFIQUES Nom Municipi

Nom Provincia

Santa Margarida i els Monjos

Barcelona Sistema:

A6

Local

Nom Jacimient

x

X=

DATA D'OBSERVACIÓ:

Sant Llorenç de la Sanabra

Y=

5,977

2,169

17-09-2012

Cap de clau llis en paret vertical.

CROQUIS

Setembre 2012

Projecció:

RESSENYA LITERAL:

FOTOGRAFIA DETALL

Data intervenció:

FOTOGRAFIA GENERAL

Z=

2,202

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

BASES TOPOGRÀFIQUES Nom Municipi

Nom Provincia

Santa Margarida i els Monjos

Barcelona Sistema:

A7

Local

Nom Jacimient

x

X=

DATA D'OBSERVACIÓ:

Sant Llorenç de la Sanabra

Y=

5,953

-1,83

17-09-2012

Cap de clau llis en paret vertical.

CROQUIS

Setembre 2012

Projecció:

RESSENYA LITERAL:

FOTOGRAFIA DETALL

Data intervenció:

FOTOGRAFIA GENERAL

Z=

2,861

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

BASES TOPOGRÀFIQUES Nom Municipi

Nom Provincia

Santa Margarida i els Monjos

Barcelona Sistema:

A8

Local

Nom Jacimient

x

X=

DATA D'OBSERVACIÓ:

Sant Llorenç de la Sanabra

Y=

7,152

1,769

17-09-2012

Cap de clau llis en paret vertical.

CROQUIS

Setembre 2012

Projecció:

RESSENYA LITERAL:

FOTOGRAFIA DETALL

Data intervenció:

FOTOGRAFIA GENERAL

Z=

2,207

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra.

(Setembre 2012)

Direcció de la intervenció: Pablo del Fresno.

Annex 4: MATERIAL ARQUEOLÒGIC.

Memòria. Fase 1. Excavació del forn annex a l’ermita de Sant Llorenç de la Sanabra (2012).

Fitxa d'inventari de material. Identificació i localització Jaciment SLS

Unitat estratigráfica 0092

Núm. d'inventari 0092-001 Descripció Material Pasta vítria Classe Elements litúrgics Tipus Rosario Elements conservats Nombre

Classificació i datació Classificació Datació inicial Datació final

Any

Núm. de tomba Signatura

Lihat lebih banyak...

Comentarios

Copyright © 2017 DATOSPDF Inc.