El perquè de tot plegat - commentari

June 28, 2017 | Autor: Julie Cuthbert | Categoría: Literatura catalana
Share Embed


Descripción

El perquè de tot plegat – Quim Monzó

En primer lloc, vaig escollir el llibre El perquè de tot plegat simplement perquè prefereixo llegir la literatura contemporània que la literatura clàssica, i l'escriptor, el celebrat Quim Monzó, m'interessa molt. A mi, em sembla un home complex amb pensaments astuts i profunds amb una perspectiva basta única sobre la vida. Vaig començar a llegir els seus articles setmanals als diaris quan vivia a Barcelona, aquests articles van tractar temes polèmics, entre altres coses, de la societat catalana actual i la situació de l'ús quotidià de la llengua catalana. Monzó escriu aquests articles des d'un punt de vist molt personal, però en una manera quasi satírica, i no sentimental. Vaig decidir a llegir El perquè de tot plegat, per què tingués un coneixement més ampli de la trajectòria literària d'aquest gran autor.

A continuació amb l'estil del llibre, l´autor té un estil d'expressar-se molt diferent d'altres escriptors europeus, pot ser que sigui a causa de la seva experiència com periodista que té una forma d'escriure tan distingible als altres novel·listes de l'actualitat. A moments diversos durant el llibre escriu els contes com si fossin els seus pensaments instantanis, apareixen a les pàgines com una pluja d'idees però en una manera ben controlada. Cada paraula té el seu propi valor dintre del text, i encara que a vegades els textos em semblen bastant caòtics, tenen també una claredat i utilitza amb freqüència les frases curtes que ajuda molt a mantenir la concisió. En addició, Monzó escriu en forma de monòlegs i aquests monòlegs formen un gran part o tot d'alguns contes, com un dels meus relats preferits de tot el llibre, la submissió. En aquest cas ell aprofita d'ús d'aquest estil d'escriure per què transmeti els pensaments mentals del personatge. El tipus d'escriptura captiva el lector i li invita imaginar la situació més gran en què la protagonista està involucrada.

Pel que fa al llenguatge, crec que l´escriptor utilitza un llenguatge quotidià, i no gaire formal, de tal manera que gairebé cada situació sembla creïble, i es pot imaginar les converses entre els personatges de cada relat amb facilitat. Fa servir d´una àmplia gamma d´adjectius vinculats amb cada sentiment que volia explorar dintre els relats.

Més que qualsevol altre tema, penso que el llibre tracta de l´humanitat, perquè cada conte discuteix la gent, el seu comportament i les seves peculiaritats. A través del tractament de temes fonamentals de la vida, ens invita prendre una posició sociològica sobre aquests personatges i també, ens convida a fer l´autocrítica sobre els nostres sentiments i les nostres relacions amoroses.

Monzó es fixa l´atenció més en les relacions humanes, les relacions sexuals i la complexitat d´aquestes relacions. Si he de triar només un dels meus contes preferits del llibre, serà l'Amor, perquè penso que mostra aquesta complexitat de les relacions amoroses amb molt d´èxit i mostra que l´amor és inconstant i capritxós. A més, demostra la incertitud d´aquest sentiment però el fet que el sentiment de l´amor apareix dintre la majoria dels contes, reafirma que és una part intrínseca a la nostra existència. Trio aquesta història sobretot, perquè no és tan explícit sexualment com alguns d´altres contes del llibre, com la Submissió, i no m´agrada que aquest monòleg promogui la violència entre parella.

L´Amor és un relat contemporani, i la trama es desenvolupa al llit de la parella i a les feines de cada un dels personatges. Aquest entorn quotidià fa que els lectors puguin relacionar-se més amb l´història perquè és fàcil imaginar-se en la mateixa situació que els dos personatges. L´ús de diversos sinónims com ´gest...carícia...moixaina´ elabora un text que, encara que sigui curt, és ric en el seu simbolisme. Està narrat per un narrador omniscient. A través de l´ús de parèntesis el narrador comparteix més informació als lectors, com un apart, dintre del qual ens fa prendre consciència dels seus pensaments, i per què tinguem un enteniment millor dels assumptes del conte.
El narrador no posa noms als personatges principals, només els anomena el futbolista i l´arxivera, una tècnica que crea una mica de distància entre ells i els lectors. Però, la focalització de la narrativa és el futbolista, així que el relat presenta tot des de la perspectiva d´ell. D´aquesta manera, com lectors estem més conscients dels desitjos del futbolista pel que fa a la seva relació amb la dona que els pensaments de l´arxivaria, dels quals només aprenen a través de les seves accions explícites dintre de la trama.

A l'inici del conte el narrador explica la posició de la parella però la manera en què ho fa, posa en qüestió un estereotip, que les dones siguin més afeccionades que els homes i a causa de la societat en què vivim com lectors interpretem tot des d'una perspectiva masculina, on es presumeix que les dones són més sentimentals que els homes. Aquesta presentació rebutja el pensament patriarcal, però l'acabament del conte és contradictori al rebuig, ja que el narrador expressa que la por d'estimar algú és la vertadera raó per la fredor de la dona. Es pot considerar que la dona subverteix la seva identitat de gènere al llarg del conte però l´acabament demostra la veritat, que les dones són inherentment més sentimentals que els homes. Aquesta interpretació del relat prové de la teoria del filòsof Judith Butler, que declara dintre del seu treball que la conducta d´una persona consolida una impressió del seu gènere i que de fet, el gènere és performatiu.

Per concloure, El perquè de tot plegat és una obra que sobretot ens fa pensar, sobre la vida i sobre les nostres peculiaritats personals. Explora la dificultat de les relacions però al mateix temps demostra la necessitat de la intimitat i el relat de l´Amor serveix com un microcosmos de la societat, ja que tracta d´un tema universal. L´escriptura concisa m´intriga fins a tal punt que hagi seguir llegint per saber com acaba cada relat i com comença la propera història.

Bibliografia
Butler, Judith, Gender Trouble: Tenth Anniversary Edition (London: Routledge, 2002)
Monzó, Quim, El perquè de tot plegat (Barcelona: Quaderns Crema, 1999)



Quim Monzó, El perquè de tot plegat (Barcelona: Quaderns Crema, 1999)
Monzó, p17
Judith Butler, Gender Trouble: Tenth Anniversary Edition (London: Routledge, 2002)



Lihat lebih banyak...

Comentarios

Copyright © 2017 DATOSPDF Inc.