Assaig- Mujeres en el mundo. Historia, retos y movimientos. Mary Nash

Share Embed


Descripción



Anna Bocos Forés
Mujeres en el mundo. Historia, retos y movimientos.

L'autora del llibre Mujeres en el mundo és Mary Nash, historiadora irlandesa que va néixer a Limerick al 1947. Al 1975 s'especialitza a la Universitat de Barcelona en Història Moderna, actualment és catedràtica d' aquesta Universitat d'Història Contemporània. El seu estudi s'ha centrat especialment en la història de les dones. També és una de les directores de la revista Arenal. Alguns dels seus llibres són Mujeres Libres: España 1936-1939, Més enllà del silenci. Les dones a la història de Catalunya, Rojas. Las mujeres republicanas en la Guerra Civil española entre d'altres, poden observa així que és una gran lluitadora a favor dels drets de la dona.
Aquest llibre a trets generals tracta sobre la difícl lluita duta a terme per les dones. Lluiten per aconseguir l'emancipació respecte als homes, deixant així a un racó l'àmbit domèstic i sortint al carrer a lluitar, reivindicar els seus drets i aconseguir entrar a formar part de la vida política. Però en un llibre de un sol volum l'autora explica que no pot abordar els docents anys de lluita de les dones, per tant fa un repàs per aquells moviments i lluites que ella considera més rellevants. El llibre consta de cinc capítols, en els quals se van narrant diferents lluites per part de les dones per aconseguir el que per ser éssers humans ens correspon, drets.
En les últimes pàgines del seu llibre la historiadora, Mary Nash, ens ofereix una àmplia bibliografia, que ella ha usat per documentar-se i escriure aquest llibre. Hi han diversos llibres que parlen sobre les dones a l' islam i als diferents països que compren aquesta religió com ara Marroc, als països del pròxim Orient. També és va documentar sobre les dones europees, les seves lluites com en la revolució francesa, en la dictadura espanyola, etc. El seu estudi va més enllà dels països que envolten el mar Mediterrani, sinó que arriba al continent americà, tant el nord com el sud. Estudia les dones i els moviments a Argentina, Mèxic...Llegeix a fons sobre Espanya i tot el que va passar abans, durant i després de la Guerra Civil. I finalment, per fer un últim apunt, investiga força els temes del cos de la dona, l'avortament, la maternitat, el matrimoni, l'embaràs, entre altres.
La elaboració d'aquest llibre va ser possible, gràcies a totes aquelles persones que li van aportar informació, materials i que li solucionaren dubtes sobre les dones al llarg de la història en diferents països, com per exemple Carmen Suárez que li proporciona informació sobre el feminisme asturià o Mónica Tarducci, Lea Gelner, entre altres que li van donar informació relacionada amb les dones de l'Amèrica Llatina. També mitjançant debats amb alumnes seus i amb altres dones feministes, lluitadores i historiadores, degut a tot això i a una lectura final de dues amigues seves que li van donar la seva visió sobre el llibre la autora ha pogut redactar aquest magnífic llibre sobre la història i les penúries de les dones.
En el primer capítol fa una valoració general de com era concebut el paper de la dona

en la societat abans de la Primer Guerra Mundial i després d'ella. Primerament, el paper de les dones en la societat no anava més enllà de la casa i de la cura dels nens. Hi havia dos designis que definien explícitament aquest rol de la dona eren "Ángel del hogar" i "Perfecta casada", en els dos la dona s'havia d' ocupar solament de mantenir la casa neta, tenir el menjar preparat per quan arribes l'espòs i tenir cura dels seus fills i de la seva educació, i tot havia de ser plenament satisfactori per a l'home, sense contar en absolut amb el que ella volgués. També en aquest paper donat a la dona, ella mai podia donar la seva opinió, ni estar amb desobediència amb l'home, ja que si ho feia ell tenia dret a posar-la en ordre. A més a més, per aquesta època van sorgir nombrosos estudis que afirmaven que la dona era no sol més dèbil respecte a l'home pel que fa a la força, sinó també a l' intel·lecte. Per tant, els homes creien que la dona era totalment inferior a ells i que sol servia per cuidar de la casa i donar-los fills, no servia ni per opina, ni vota, ni desenvolupar-se en la vida pública, cosa que els hi estava restringit. Per sort, des d'aquells moments ja van començar a aixecar-se veus critiques, que negaven tots aquests arquetips imposats a les dones per força, gràcies a aquestes primeres lluitadores anys després es va aixecar el que es coneixerà com el feminisme i hem pogut arribar a la societat "oberta de ment" en la qual estem vivint ara.
En el segon capítol parla sobre les diverses definicions i redefinicions del terme feminisme, també tracta sobre la revolució francesa i la lluita de les dones per reclama no sols els drets del poble sinó els de les dones que havien quedat excloses de les reivindicacions fetes per al canvi. Entre les seves queixes estaven els abusos a les dones en els seus matrimonis, la violència de gènere i els maltractes. El que reivindicaven era una necessitat de protecció dels seus interessos personals i econòmics en el matrimoni i la família. I tot i la seva lluita activa en la revolució formant part de les barricades i en les jornades de revolució, un altre cop un cop acaba la revolució i guanyar el poble, tenint així elles una mínima esperança de poder complir els seus somnis, foren enganyades, ja que no se les tingué en compte, ni pel que fa al paper que van exercí en la lluita, ni pel que elles havien estat protestant i l' Assemblea Nacional va dictar la "Declaració dels drets de l'home i del ciutadà" sense mencionar a les dones per res, per tant el seu paper en la societat tornava a ser el de muller i "criada".
Als Estats Units les reivindicacions de les dones van anar acompanyades de l'església, cosa força contradictòria, ja que molts cops es la pròpia església la que restringeix els drets de les dones en la societat, però aquest cop aquesta institució va "ajudar-les" perquè veia la necessita d'ensenyar a les dones a llegir la Bíblia i interpretar-la, i gràcies a aquest pensament van sorgir les primeres escoles d'ensenyament a les dones i les primeres professores, tot i que estaven dedicades a l'ensenyament dels textos sagrats. A l'any 1848 a Seneca Falls es van reunir un grup de dones i homes per tractar el tema de la dona i de l'abús dels homes sobre les dones en tots els aspectes de la vida van crear un manifest que fou difós pel país creant així un moviment feminista. En el primer cas, es veu la lluita per canviar el rol de la dona en la societat en un moment de canvis importants per al país i com aquest intent, finalment va fracassar degut a que en la reunió per debatre els nous estatuts del país, els va ser denegada la presència a les dones a la sala, fou una batalla perduda, però aquestes dones no es rendiren i seguiren lluitant per aconseguir els seus objectius creant així una altra declaració de drets de la dona excloent per complet els homes, i des del meu punt de vista, el millor que van fer per demostrar que fins i tot després de ser trepitjades, elles no es rendirien i que seguiren defensant el que és seu i solament seu, els drets dignes de la dona. En el segon cas, i tal i com he dit abans, tot i que esta en contradicció amb els valors que té la pròpia l'església, fou gràcies a ella que les dones van poder emancipar-se i sortir al món per poder estudiar i treballar, gràcies a aquesta ajuda, anys després a un poble es va dur a terme la primera congregació de dones i homes amb debats per poder abatre el tema de la dona i redactar un manifest on es deixes veure la importància de la dona en la societat, deixant de banda la creença popular de que les dones sol eren cossos de reproducció.
En el tercer capítol parla sobre les revoltes a Gran Bretanya a favor del sufragi. Fou una dura lluita feta per les dones a favor dels seus drets a votar, primerament el moviment no va comptar en molts seguidors i fins i tot, grups de dones se li oposaren dient que elles no eren qui per anar a dipositar el seu vot, ja ho feien per elles els seus marits, ja que representaven els seus interessos, també afirmaven que el vot de la dona simbolitzaria la finalització de les dones a la llar i de la dona refinada i femenina, ja que a moltes feministes se les tractava de lesbianes, cosa que més tard es va demostrar, que no era cert. Però moltes van seguir lluitant i sortint al carrer, tot i aquestes onades en contra, per reivindicar que els homes no són qui han d'elegir el que elles volen, sinó que tenen paraula per expressar-ho, i que no han d'amagar-se ni elles ni la seva opinió darrere de la de un home. També foren criticades per defensar, únicament, els interessos de la burgesia, aspecte que no era cert, ja que el moviment acaparava totes les classes de la societat del moment, des de les més refinades fins les dones treballadores, que es guanyaven la vida en una fàbrica treballant nombroses hores per un sou més baix que els dels seus marits. El moviment feminista a favor del sufragi va dur a terme nombroses manifestacions i reivindicacions i va crear partits per aconseguir més associats a la seva causa. Com ja he dit abans hi havien grups de dones encontra d'aquest moviment que van fer tot el possible per impedir el sufragi femení, van crear cartells publicitaris posant a les manifestants com dones extremadament primes, solteres i masculines exposant que així acabarien les dones si se les deixes votar, aquest pensament va arribar a calar en la població, molts pensaven que les feministes eren dones solteres que ningun home les volia per espòs, fins i tot a una manifestant casada, se li aproximà un nen preguntant-li perquè no estava casava amb un home, responent-li ella que era perquè la bigàmia no estava permesa. Finalment, després de llargs anys de lluita van aconseguir aquest vot tan preuat que algun temps després acabarien perdent degut al començament de la Gran guerra.

En el cas Espanyol també hi va haver una dura lluita que va acabar amb la concessió del vot a les dones en la República, però poc els duraria, ja que vindria la guerra Civil i la dictadura. Respecte al meu punt de vista, no hem cap en el pensament que alguns grups de dones no haguessin estat a favor de l'emancipació, de fugir de la seva cel·la nomenada llar, però, tot això sempre a depès de l'educació donada a aquestes dones en les seves cases, i si a les seves cases van tindre una educació per part del pare i de la mare, força partidària de la societat patriarcal, elles tampoc coneixen més enllà d'aquests valors, veien com a una cosa completament normal els abusos per part de l'home, que la seva opinió no tingués valor a la casa, que sortissin al carrer el just, que l'home representes els seus valors, etc.
En el capítol anomenat Nuevos movimientos sociales. La liberación de las mujeres tracta sobre diversos temes. Un dels temes és la problemàtica sorgida després de la guerra, quan moltes dones que ja estaven estudiant a la universitat o treballant van haver de deixar-ho i tornar a les seves cases per cuidar els seus marits, per tant es va patir un gran retorcés, fins i tot es van publicar revistes ensenyant a la dona com ser bona i obedient en el seu ofici, però per sort aquesta etapa va durar relativament poc i tot va anar tornant, en alguns llocs més fluidament que en altres, a l'època d'abans de la guerra. Aquest retrocés fou produït a el retorn dels homes a la llar familiar i al anhel de tornar al inicis, al anhel de tornar a el que se coneixia com ala dona perfecta, aquella que ho feia tot a la casa i aquella que obeïa sense protestar al seu espòs, l'anomenada anteriorment "la perfecta casada". Però com ja he dit, es va aconseguir tornar poc a poc a tenir més llibertat respecte als seus marits, això fou degut a una nova onada de feminisme, però aquest feminisme ja no protestava pel mateix que les seves precedents, sinó per nous límits a conquistar, que finalment, després de llargues lluites aconseguiren. També parla dels cossos de les dones, l'avortament i la llibertat sexual explicant que van sorgir nombroses revistes, articles i llibres parlant sobre sexe, ajudes a les dones per entendre el seu cos i tractant el tema de la satisfacció, que pareix ser que les dones no tenien dret a sentir res quan estaven fent l'acte sexual, ja que es veia com negatiu i perjudicial, i criticant la prostitució, afirmant que això era degut a la falta d'educació de les noies. A més a més, parla sobre l'avortament i els drets a les dones a decidir i prendre mesures per no tenir un nen que no volien,força avançades per als seus temps.
Finalment, en l'últim capítol s'ocupa del feminisme front la lluita contra l' imperialisme i la lluita pels drets de la dona al tercer món. Mostrant el dur tracte de la dona en aquests llocs, on el sexe femení, avui en dia continua sense tenir molts privilegis i continua estan sotmesa l'home. Moltes noies joves són casades joves en homes amb el doble d'anys que ells sols per diners, sense tenir en compte les seves conviccions ni voluntats, crec que aquí s'hauria de seguir lluitant per treure totes aquestes dones del maltractem, tant psicològic com físic, per part dels seus esposos i per part de les lleis islàmiques i fer-los tenir opinió, però aquesta missió es veu complicada degut a la forta creença a les lleis del El Coràn i als principis tan arrelats que tenen, però si el món occidental segueix lluitant, jo crec que aconseguirem acabar amb aquestes vexacions.
Els càstigs a les dones per infidelitats o per exposar el seu cos en públic solen ser molt cruels, hi ha des de desfiguració de rostres a morts per empalament, càstigs completament cruels i innecessaris, que tindrien que ser denunciables davant la llei, ja que vulneren els drets humans.
En conclusió, aquest llibre m'ha fet reflexionar molt sobre la lluita femenina al llarg de la història i m'ha fet comprendre que no seriem on som ara les dones sense aquelles nombroses lluitadores, que fins i tot algunes van arriscar la seva vida per defensar els seus drets innats com a persones, però també m'ha fet veure que actualment s'ha de seguir lluitant, ja que continua havent-hi discriminació sexista, per exemple en els sous d'un home i d'una dona fent la mateixa feina o en la mateixa contractació dels empleats que algunes empreses contracten abans als homes per no haver-los de pagar la baixa per maternitat. En el primer capítol he posat oberta de ment entre cometes, ja que avui en dia, desgraciadament, continua havent-hi gent que considera a les dones inferiors als homes, ja sigui intel·lectualment com físicament. A més a més, avui en dia es segueixen donant casos en que els homes maltracten a les seves esposes per ensenyar-les a ser millors, tant pel que fa a com porta la casa i pel que fa a com tractar-los a ells. En un dels capítols parla sobre el estereotip de les dones que defensaven els seus drets, que no entenc que perquè una dona que lluita pels seus drets ha de tenir una orientació sexual determinada, ha de ser soltera, masculines, etc i no pot simplement, voler millorar la seva forma de vida. I finalment, he vist que s'ha de seguir lluitant per eradicar encara els casos de violència de gènere de la nostra societat i de la societat dels països coneguts com els del tercer món, on les dones continuen sent tractades com ha objectes i també crec que junts podrem aconseguir tots aquests objectius, ja que ara tenim l'ajuda del molts homes, que ja no ens veuen com a simples objectes.

















 
Aquesta obra està subjecta a la llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional Creative Commons. Per veure una còpiade la llicència visiteu, http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/.


1




Lihat lebih banyak...

Comentarios

Copyright © 2017 DATOSPDF Inc.