III Jornades d’Arqueologia de la Comunitat Valenciana

Share Embed


Descripción

Els passats dies 12, 13 i 14 de desembre es celebraren en el Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ) les III Jornades d’Arqueologia de la Comunitat Valenciana, organitzades per les seccions d’Arqueologia dels Il·lustres Col·legis de Doctors i Llicenciats en Lletres i Ciències de Valencia-Castelló y d’Alacant amb la col·laboració de la Fundació CV MARQ, el MARQ i Fundació Universitària d’Investigació Arqueològica L’Alcúdia.

Les Jornades van tindre un enorme èxit com va ocórrer en les passades edicions celebrades en Museu d’Història de València i en Museu de PreKistòria de València. A mps de la gran aÀuència de públic i professionals i estudiosos de la arqueologia i el patrimoni cultural les jornades es van caracteritzar per un impressionant programa, variat, atractiu i d’una excepcional qualitat cientí¿ca.

Les Jornades van ser Inaugurades per la Directora General de Patrimoni Cultural: D.ª Marta Alonso, acompanyada del Diputat de Cultura de la Diputació d’Alacant: D. Juan Bautista Roselló, el Degà del CDL d’Alacant: D. Francisco Martín, el president de la Secció d’Arqueologia i membre de la junta de Govern del CDL de València-Castelló: D. Llorenç Alapont i el Director tècnic del MARQ: D. Manuel Olcina, que van mostrar el seu recolzament a les jornades i la seua continuïtat, a la publicació dels treballs presentats i a la tasca dels professionals de l’arqueologia i la cultura.

17

Durant les Jornades es van presentar 32 comunicacions 10 pòsters, 18 d’aquestes comunicacions i 2 pòsters corresponents a treballs realitzats a les províncies de València i Castelló o per professionals i investigadors adscrits a les províncies del àmbit del nostre Col·legi, i que relatem a continuació: ƒ Els ibers: un passat fora del prime time?, Antonio Vizcaíno ƒ El projecte “Desmuntant Lara Croft. Dones, Arqueologia i Universitat”: el paper d’una associació en la divulgació arqueológica. Vanessa Albelda, Sonia Machause i Antonio Vizcaíno ƒ Primera intervenció arqueològica i valorització de la muralla medieval de Benaguasil (València). C/ Mur, 21-23. Tomás Hurtado i Javier Ruiz ƒ El Castillet (Millares, València). Resultats preliminars de la primera campanya d’excavació. Trinidad Martínez i Ximo Martorell ƒ Origen del Palau dels Milà i Aragó d’Albaida (València). Remei Arévalo ƒ Investigación de la arqueología de muerte en Pompeya: la necrópolis y los fugitivos de Porta Nola. Llorenç Alapont, Rosa Albiach y Stephen Kay ƒ Los supuestos almacenes de Trajano en el Portus de Roma y la colaboración del CDL de Valencia para el estudio de las tumbas. Camila Panzieri ƒ Segni project: Investigación del urbanismo antiguo de Segni. Las excavaciones en Piazza Santa Maria. En colaboración con el Curso de Formación en Arqueología Funeraria del CDL de Valencia y Castellón. Francesco María Cifarelli, Federica Colaiacomo, Stephen Kay y Christopher Smith ƒ El estudio antropológico y paleopatológico de los enterramientos medievales de Piazza Santa Maria en Segni. En colaboración con el Curso de Formación en Arqueología Funeraria del CDL de Valencia y Castellón. Llorenç Alapont, Pere Corredor, Laura Guillem, Paloma Lorente, Asunción Martínez, Sergi Martínez, Pablo Medina y Vera Minyana. ƒ Estudio antropológico de las necrópolis visigoda e islámica de La Almoina (Valencia). Kouider Djilali ƒ Realidad aumentada y didáctica del patrimonio: El ejemplo del museo de Burri-

18

ana. José Martínez, Alicia Cabrera y José Manuel Melchor ƒ El material religiós i decoratiu del cementeri de Marines Vell. Segles XVIII i XIX. Adrià Pitarch i Pere Corredor ƒ ¿Para qué estudiar un territorio: historia, memoria, plani¿cación«? Algunos ejemplos de la huerta de Valencia. Víctor M. Algarra y Paloma Berrocal ƒ Una terrisseria edetana del segle I a C (Llíria, València). Francisco De Manuel, Adrià Pitarch i Sheyla Sancho ƒ Infraestructures de producció de vi i oli al País Valencià en època Romana. Pablo Medina Gil ƒ Intervención arqueológica en el Castell d´Onda (Castelló). Área del zaguán y rampa de acceso al patio del palacio andalusí (ss. XII-XIII). Ana Miguélez y Joaquín Alfonso ƒ Nuevas perspectivas de la urbanística alto imperial romana. Ostia y su confronto con Valentia. José Ferrandis y Massimiliano David ƒ El curioso yacimiento ibérico de La Cervera (La Font de la Figuera, València). David López, Ana Valero, Pablo García, José Antonio Rodríguez y Jaime Vives-Ferrándiz. ƒ Poster: Restauració de la “torre” de la Torre d’en Besora (Alt Maestrat, Castelló). Francesc-Xavier Duarte ƒ Poster: Noves tendències en la reconstrucció del patrimoni: aplicacions digitals de VA/VR a la reconstrucció de l’església del monestir de la Murta (Alzira). Jaume Segura, Josep F. Bisbal-Chinesta, Ana Planells, Arturo Barba, Rosa Cibrián y Alicia Giménez

Les Jornades es van completar el diumenge amb les vites guiades als jaciments de l’Alcudia i Lucentum. La clausura de les jornades va estar a càrrec del director tècnic del MARQ: Manolo Olcina, el president de la Secció d’Arqueologia de CDL d’Alacant: Fernando Tendero i del Secretari de la Secció d’Arqueologia del CDL de València-Castelló: Joaquin Alfonso, qui com arqueòleg professional adscrit a Castelló va convocar i convidar a tots el participants a les pròximes IV Jornades d’Arqueologia de la Comunitat Valenciana, que es celebraran en Castelló els 11, 12 i 13 de desembre de 2015.

19

La Revista COLEGIO OFICIAL DE DOCTORES Y LICENCIADOS EN FILOSOFÍA Y LETRAS Y EN CIENCIAS DE VALENCIA Y CASTELLÓN

2º semestre 2014 EJEMPLAR GRATUITO Nº 28

AÑO 201 15 5 QUINTO CENTENARIO DEL NACIMIENTO DE

Lihat lebih banyak...

Comentarios

Copyright © 2017 DATOSPDF Inc.